Šimonka 2016

Asi 40km trek z Prešova na Šimonku a zpět.

30Říjen2016

Šimonka 2016

Tato čistá sólo akce započala 30.10.2016 brzy ráno a skončila téhož dne k večeru. Počasí nebylo ideální, ale mohlo být výrazně horší.

1 týden před začátkem

Plánuji dvě trasy. Přece se nebudu jenom válet na gauči. Jedna trasa je právě na Šimonku (včele doporučeno bratrem Švagrové) a měří cca 43km s 2km převýšením (rozuměno 2km nahoru a 2km dolu). Kdy půjdu tak nějak tuším - následující víkend v pátek cestuji do Prešova, v sobotu je svatba a v pondělí se vracím. Zbývá tedy neděle po svatební veselici. Nakupuji dvě tatranky a chystám si k tomu jednu proteinovou tyčinku a jednu energetickou. Jako vzpruha poslouží zázvorové karamelky od Vietnamce a 8 hašlerek.

1 den před začátkem

Svatební veselice je super. Naštěstí funguju jako odvoz, takže hladina alkoholu v krvi je mizivá až skoro nulová (vypíjím jen jeden přípitek). V 9 večer začínám být nervózní, abych se dostatečně vyspal. Uklidňuje mně změna času z letního na standardní (budu spát o hodinu víc). V 10 večer musím zavelet odjezd, abysme se v 11 vyhrabali a o půlnoci byli v posteli.

Den D: 6:50

Udělal jsem dobře, že jsem si nenařídil budík na 6tou.

Předpověď je kupodivu dobrá - 9 stupňů nad nulou a polojasno s malou pravděpodobností srážek. Hurá do akce. Na radu švagrové, abych si vzal zeleninu k snídani odpovídám, že ne. Zelenina má přeci jen poněkud více vlákniny a co potřebuju nejmíň je se po cestě zdržovat.

Balím vodu (2l v hydrovaku) a pro jistotu také pončo. Od jisté doby meteorologům nevěřím ani slovo. Ačkoliv má být příjemných 9 stupňů, raději si beru vrstvu navíc. Trekové hole už jsou samozřejmost a dva šátky se také vždycky hodí. Jediné dilema mně čeká, zda si vzít trailovou obuv anebo trekovou (obojí má goretex). Nakonec raději volím trekovou.

8:00

Posilněn jogurtem, vyrážím na cestu. V Prešově si ještě troufám asi 1km běžet, zvlášť mám tendenci se takto předvádět před lidmi, aby viděli, jaký jsem frajer.

9:00

Kousek za Ruskou novou vsí. Je tu hodně psů, naštěstí jsou přivázaní a kdyby se přeci jen nějaký utrhl, mám dvě hole v ruce. Hladina adrenalinu trošku stoupá.

10:00

Někde u Zlaté Baňy vidím volně pobíhajícího psa. Chystám si hole do správné pozice, adrenalin trošku více vystoupal. Pes je malý, kulhá a k útoku se neodvážil. Srab!

10:20

Zlatá Baňa. V kostele končí mše a já předbíhám spoustu lidí. Trošku se mi tím pohladí ego. Začíná být trošku chladněji.

10:30

Temný les (666m/m). Začíná mi docházet jedna zásadní věc ohledně předpovědi. 9 stupňů je hezkých, ale v 1000m/m to asi bude jiné. Ještě, že je to do kopečka, krásně se zahřeju. Na parkovišti u Temného lesa vidím spoustu aut. Očividně nejsem jediný, kdo měl nápad jít na Šimonku. Ale očividně jsem jediný, kdo měl nápad se neodvézt autem pod vrchol.

11:05

800m/m. Čekal jsem ledascos, ale mráz ne.

Ledová krusta na listí

11:30

980m/m. Další překvapení: začíná se objevovat i sníh.

Sníh, huráá

11:33

1092m/m. Šimonka. Objektiv je trošku zarosený od potu.

Šimonka Šimonka Šimonka

Šimonka Šimonka Šimonka

Kdykoliv nad 900m/m

Sníh už je snad všude. Na listí to poněkud klouže.

Sníh, huráá Sníh, huráá

13:30

Vidím před sebou další kopec. Pokud počítám dobře, tenhle už je poslední.

13:55

Vidím před sebou další kopec. Asi jsem blbě počítal, tak tenhle už je určitě poslední.

14:15

Při stoupání do strmého kopce vidím cca 10m před sebou běžet srnu do ještě strmějšího kopce. Jde jí to parádně, skoro jako mně, když v mé rychlosti posuneme desetinnou čárku o jedno místo do leva.

14:45

Vidím před sebou další kopec. Radši už nepočítám, ale zase jsem si jist, že tenhle už je poslední.

15:20

Kdesi nad Ruskou novou vsí. Volám manželce, že do 16 hodin učitě nestihnu přijít, leda by pro mně do Ruské nové vsi dojela. Tak, že prý ano, sejdeme se někde na silnici.

16:11

Začátek (nebo konec, jak se to vezme) Ruské nové vsi. Ukončuji svůj trek, abych se úplně nezrušil. Nastupuju do auta a tradá domů.

Výroky a postřehy

Tenhle kopec už je poslední, co mně čeká (celkem 3x).

Když už si myslíš, že není kde zabloudit, tak se radši koukni do mapy, jestli jsi nesešel z červené.

Ve sněhu se chodí blbě. Na listí s ledem se chodí taky blbě. V blátě se ale chodí hůř.

Polámané stromy na cestě je lepší obejít, než se je snažit podlézt nebo přelézt.

Když seskakuješ při překračování stromu, nejprve se rozhlédni, jestli neskočíš do vody.

Něvěř serveru mapy.cz turistické značení na Slovensku. Kolikrát je stovky metrů jinde.

Na termoprádle nešetřit. Na kopcích v horách bývá chladno a větrno :-).

Šimonka 2016 v číslech

Doba chůze: 8,25h

Délka trasy: 43km

Kumulativní stoupání: 1660m

Kumulativní klesání: 1542m

Počet kroků: 49850

Průměrná tepová frekvence: 121bpm

Množství spálených kalorií: 5169kCal

Orientační zátěž: 3-5kg (podle množství vody a jídla)

GPS záznam trasy

Nebo přímo na sportstrackeru.